ANNONSER KAN DU SÄTTA HÄR

Nu drar jag :D

2010-07-30 09:16:13 / 1 kommentarer ..


Ja hann blogg en gång till! :D men ja hinner inte skriva så mkt, tänkte bara berätta att om ca en halvtimme ska vi åka ^^ Först åker vi med färja över till Tyskland och sen därifrån till Frankrike, Cormantin! :):)
aja , jag är hemma den 10 augusti, så glöm inte min blogg ;) kke att jag hittar nått internet Cafe där och bloggar ? Annars så kolla min blogg igen i augusti ^^
C U :)<3


man kan ju säga att jag längtar ? ;)


Ridtips

2010-07-29 20:20:34 / 3 kommentarer ..


Tänkte ge ut lite ridtips för er som vill ha, ni som inte vill ha behöver ju inte läsa ;)

Detta är ngt som man behöver tänka på när man rider överallt, hela tiden :) Fast kke mest riktat till dom som ska rida dressyr/hoppning på banan osv (a)

Sitsen :
Man ska ALLTID tänka på sitsen när man rider, ALLTID! Vissa koncetrerar sej så på att hästen ska gå i form och böja på nacken att man glömmer det viktigaste av allt, och de är sitsen! formen kommer automatiskt om man sitter rätt. för sitter man rätt = påverkar man hästen rätt :)
Jag satt från början bra, sen började jag tänka på att hästen skulle gå i form ist, så då tappa jag min sits och började lägga till lite ovanor :/ som tex att sitta lite frammåtlutad ed axlarna frammåt , lägga händerna nere på mankammen osv. men nu har jag hittat den igen och nu sitter jag igen bra :)

       

Mina sitsar i hoppning och dressyr :b


Framåtbjudningen:
Ngt annat som är nästan lika viktigt som sitsen som oxå kommer före formen är framåtbjudningen! En häst ska gå frammåt, utan att vara het. Den ska gå frammåt i en "svungande" gångart. Så de är en sak man ska tänka på när man rider är att den ska svara frammåt, självklar ska den oxå svara bakåt :)
Smirre kan bli lite lat ibland, han är en riktig liten latis, och då brukar jag "köra frammåt" honom ngt varv, asså att jag helt enkelt galopperar och ökar ordentligt på långsidorna och sen kortar jag upp honom på långsidorna, ja gör så tills dom lyssnar, och självklart inte för mkt , dom måste ju orka oxå ^^ de brukar funka för mej :))

Ngr saker man kan rida sen är oxå:

Volter:
Rid på mkt volter, först 20 m volter och så minskar du, sen ökar du den, minskar igen osv. Hästen ska gå rättställd, men du kan även ställa utåt ibland för att få koll på yttersidan :) Var noga med att den går rättställd men inte skjuter ut bogen elr viker sej i halsen. Det som är bra när man rider på volter är att man får koll på yttersidan samt att hästen blir lösgjord :))

Skänklevikning:
Om din häst är väldigt stel elr inte går i form fast du rider rätt, så testa att på långsidorna flytta in (asså skänelvikning) 3-4 steg sen rakriktar du och rider frammåt, sen flyttar du tillbaka till spåret, gör så och byt varv mm tills hästen lyssnar på dej, du kan oxå ida skänkelvikning längs spåret, och sedan efter halva långsidan "byta ut" och rida bogen in elr öppna, då måste hästen lyssna , och när den lyssnar = då kommer formen :D

Avsaktningar/Igångsättningar:
De är ngt som är jättebra att rida, då börjar hästen jobba :) att rida på en volt, och så rider man först skritt, sätter igång till trav, sen halt, sen skritt, sen galopp, sen trav igen, och så halt, och så trav igen, och så galopp.
Osv , så fortsättar man :)

Sen ngt som många INTE (:o) tkr att man ska rida med är hjälptyglar, och de tkr jag är dålig att andra tkr är fel. För hjälptyglar är jättebra! Som med Puff, han hade iprincip aldrig gått iform förut, och då från en början red jag med gummisndd på ridbanan samt ute,och de hjälpte honom att bygga rätt muskler. för innan hade han ju inte dom musklerna som gjorde att han orkade gå iform, men sen när han hade fått musklerna rätt osv vart han mkt mjukare vilket ledde till att han gick iform bätter :) Så om man har en häst som är väldigt svårarbetad tkr jag att man ska rida med ngn hjälptygel såsom graman, gumpsinodd, Chambon (används mest vid longering dock) och Thiedemantygel :)


Hoppas ni blev nöjda och kommenterar om ni tkr jag har fel elr rätt ^^

Lite mer bilder ;)

2010-07-29 19:22:05 / 2 kommentarer ..


Ja, nu kommer lite bilder från när ja träna för Anna i Onsdag :D
Bara så alla vet så äre mamma som fotat, så ha förståelse för att dom är tagna i fel steg :) ;)Alla bilder är tagna från framrdningen, så han gick mkt bättre under själva passet ;)som sagt, fel steg :Phehe, den är lite små rolig (aa) x)sitter inte så bra på denna bild , men men ,)den var fin, synd att han var låg i formen bara :(
Men han går ju ändå samlat :)Suddig :/ fast denna är ju stoppad från en film så ^^
ja sitter bra nu iaf ^^,Oxå stoppad från en film :)jättesuddig, :(

Så, de var alla ! :)

Nu fick ni ngr bilder att kolla på iaf medans jag är borta :))


Snel hezt :D

2010-07-28 22:11:22 / 1 kommentarer ..


Smirre var en snäll häst idag :D helt underbar ! Först red ja på banan och red lite upphöjda bommar , kke 20 cm ? Och ahn gick superbra :)) sen åkte vi till veterinären och vaccinera honom , och han var jättesnäll :D
Sen imorron ska vi bara skritta honom, och så ska jag packa de allra sista, och sen på fredag så FRANKRIKE ! :D:D:D:D<3
Aja,, gå och nägg mej nu,
Natt (a)


Blogg.se har fått nå fel, så de blir inga bilder från idag :( kke ngn annan dag ? imorron ? aja, vi får se :)

bloggar jag läser...

2010-07-28 12:08:18 / 4 kommentarer ..


Ni som undrar vad de är för bloggar jag SJ läser, och jag kan säga att jag läser MÅNGA! men dom jag läser dagligen är :

Kissie.se - Vem läser inte den bloggen lixsom ? ;)

Bellablondiiiiiee.blogg.se - Jättebra hästblogg! :D

AbsolutGenne.blogg.se

Rsskvaller.blogg.se - rolig att läsa tkr jag, intressant ^^

Dressyrupparna.blogg.se

ponnyunge.blogg.se  - Min medryttares blogg btw ^^ ;)

Emelieborgqvist.blogg.se - Jättebra blogg! :D

Idafl.blogg.se

Vilmajohansson.blogg.se

aamandafroberg.blogg.se

Ja, de var dom bloggarna jag läser ;)


<3


Onsdaaaaaa ;D

2010-07-28 10:29:54 / 0 kommentarer ..


Jao, idag äre ju onsdag :3 Var nere till stallet nyss och släppte ut Smirre :) Jossan och dom var redan därnere och målade stallet, så ikväll ska jag oxå hjäpa till. få se hur de går...:S
Men innan de så ska Smirre vaccineras (stavning:s) Sen ska jag packa lite, för Snart - Frankrike !! :D :D
Ända dåliga jag kan komma på med att vi ska till frankrike är att ja inte får träffa Smirre :( och så kan ja ju inte blogga (aa) men ni får klara er utan min blogg i ngr veckor (a) men sluta inte kolla ;)
Ja, de var lite om hur min dag kmr se ut, jätte intressant va ? :p
Sen ikväll tänkte ja skriva lite ridtips (a) om ngn läser ? ;)
aja :)Hoppas att Smirre inte är rädd för sprutor osv som jag , då kan de bli jobbigt x) :b

Bra Minne Irma (y) xD

2010-07-27 17:38:43 / 1 kommentarer ..


Mitt Minne är ju verkligen inte bra asså xD
Ja ska ju rida lektion idag, och så går jag och pratar om de hemma, sen 10 min senare kmr mamma hem, och då frågar jag vad ja ska rida förnått idag xD
Och de är inte det ända, idag så går ja och gör te som jag sen ställer på mitt rum på skrivbordet, och sen efter ngr min har jag glömmt bort de och går och gör nytt fast de redan finns kvar (a) och detta var ju inte de ända som hände idag :p
Ja, mitt minne är verkligen inte bra (a)

Bjussar på ngr ganska nya bilder på mej och Smirre :)) snäll som jag är (aa)

nytt ^^

2010-07-27 13:05:56 / 1 kommentarer ..


Ja, headern är på gång, :D allt blir nytt, och de är Elina som fixart ;D  www.escapist.webblogg.se
men ah, ikväll blire nog att ngn film kmr in, KKE! fattar fortfarande inte hur man får in filmer :s
men men ;) Amanda har lovat att hjälpa mej :D

ny header pågång ^^

2010-07-27 10:49:20 / 0 kommentarer ..


hehe, nu är de ny header på gång :D
Elina ska göra den :D ^^ så den kmr nog någon gång i veckan iaf ^^
Idag ska ja inte göra ngt tror jag :P inget mer än att jag ska göra lite filmer :))

träningen :)

2010-07-26 22:41:58 / 1 kommentarer ..


Hej, ja träningen gick superbra! :D
aah, träna ju först fotboll som gick bra ;> sen åkte jag ner till Smirre och red honom dressyr på banan, och han gick superfint! :D red mkt galopp, gjorde enkla byten, serpentiner i galopp, f . galopp osv, och han gick superbra! :D Sen red jag ngr delar i LA:1, och ja... kan ju inte säga annat än att Smirre är bäst! (y)<3

hehe, sen imorron tänkte jag fixa lite filmer osv :))

träning snart :')

2010-07-26 17:12:29 / 1 kommentarer ..


rubriken är så sann så :D
Ska snart iväg till fotbollsträningen. kul ? ja ;) sen iväg till min älsklings Smirre! <3 tror att vi ska åka och träna imorron med Smirre asså ^^, ska fråga mamma ikväll om vi ska (aa)
btw så håller jag på och gör en film om Puff <3, någon har frågat efter de, så nu håller jag på och gör en. fast ngn måste visa mej hur man lägger in filmer hit till blogg.se? ja fattar inte de?
aja, de fixar sej ;>

Vaaaaaaalbo ;)

2010-07-26 14:58:43 / 0 kommentarer ..


Vart på Valbo idag :)) aa,, kan ju inte säga att ja handla så mkt x) en skiva (A)
Men de är en skiva som jag tkr att ni absolut ska handla! jättebra,jag ligger ju och lyssnar på den nu ;>
Absolute summerhits 2010 (aa) hehe, tyck vad ni vill, men ja tkr den är bra! :D 199 :- på rocks finns den bla.
 Sen lite senare idag ska jag ner till Smirre :D och så har ja fotbolls träning ikväll oxå ;>

/Irma ;))<3

kommentarer

2010-07-25 22:22:54 / 8 kommentarer ..


Dags för ännu ett långt inlägg här i min blogg, och denna gången hade jag tänkt att skriva om kommentarer. Låter lite konstigt, men ni kommer förstå lite längre fram i texten. 

Idag är det så himla vanligt och självklart att vi "vanliga" personer kan kommentera precis var vi vill och VAD vi vill till allt och alla. och det kan knappast bara vara jag som har märkt att folks kommentarer på internet i detta fallet blir allt vassare, elakare, taskigare och mer sårande? Jag ska skriva om detta för att jag stör mig på dessa kommentarer otroligt mkt!
För hur vanligt är de inte att man får komentarer som säger hur dålig man är, hur taskigt man är, hur man rider dåligt, inte ger ngt eftergif, att man är ful, att hästen har de dåligt hos en m.m. Nu har ju inte jag fått alla dom hära komentarerna, Jag får ju inte många såna här komentarer alls. MEN det är otroligt många som får det!
Ärligt, vem sover gott om natten när man får såna kommentarer ?! 
Jag undrar hur man tänker när man kommenterar sådant på internet. Vissa säger att man får skylla sej sj för att man provoserade fram det elr att man får vara beredd på alla kommentarer. men ärligt ? ska man få skylla sej sj för att man får såna här kommentarer ?! ska man få skylla sej sj för att ngn som är anonym sitter bakom en trygg dataskärm och kommenterar att man rider kasst ?! Och visst, många säger ju oxå att man inte ska bry sej om dessa komentarer, men det är jättesvårt att låta bli. man mår kke inte sämre av dom ,men man tänker ändå på dom. Jag tycker verkligen att alla ska tänka på detta, att allt ni säger, skriver och gör till och mot någon glömmer den personen aldrig. 

Om någon person lägger ut en bild på bilddagboken och skriver som bildtext-
Tycker du jag är Fin/Ful ?
Visst ställer man den frågan får man vara beredd på allt, men alltså hur svårt kan det vara att skriva fin? Även fast man kanske inte tycker det. Utan för att vara snäll mot någon annan människa? För att få en annan människa lite lyckligare. För när man lägger ut en sådan text, så är mardrömmen att få en -ful kommentar tro mig. Och man vill så gärna höra att man är fin. För det stärker självförtroendet för det är det som är lågt när man lägger ut en sådan text. Hur jävla svårt kan det vara för oss andra att kommentera fin? Kan vi inte bjuda på det? Det kostar ingenting för oss, vi bara gör någon lite gladare och lyckligare.

Men desto mer jag tittar på folks kommentarer så ser jag hur det här spårar ur jag ser hur falska och elaka alla är mot varandra hela tiden, och folk säger ingenting tillbaka. Ingen säger emot? Och anonyma stackare som kommenterar elakt är ju mest pinsamt! 

Men sen dem som står för att skriva- Fan va ful du är :S
Med en bild på sig själv som v-bild och allting, det är sjukt. Då måste man verkligen vara så nöjd med sig själv att man mår bra att trycka ner och göra andra ledsna. För att höja sig själva.
Och sedan kollar jag på vad personen som lagt ut bilden svarar på dessa kommentarer, många gånger är det kaxiga kommentarer tillbaka. Andra gånger är det snälla och ironiska kommentarer tillbaka till exempel   - 
Fan va ful du är :S . -  aa ja vet :/ tyvärr är jag ful :(
Asså, gud vad jag stör mej på såna komenentarer. Dom som komenterar sånt, hur tänker ni? ni tänker inte alls, ni vill bara trycka ner ngt för att komma högre upp sj .

Jag hoppas att ni alla som läser detta nu står på er om ni får någon elak kommentar, att ni säger till folk som kommenterar elaka saker och att ni stöttar folk som ni ser fått många taskiga kommentarer med kämpar vidare och försöker att inte visa sig sårbar. Då kan ni väl kommentera något snällt för den personens skull? Bara för att vara snälla .
Vi i Sverige måste skärpa oss med detta, jag tycker att det har blivit värre och det blir värre och värre saker folk säger till varandra.

kom ihåg att kommentera sådant ni själva skulle vilja höra. Tänk logiskt, vill personen höra att hon e tjock och ful? Nej, då kommenterar jag inte det. Men om jag tycker att hon inte är så fin heller. Så jag kommenterar inget alls. Mycket bättre så, hellre hålla käften än att bara komma med massa skit. Men varför inte bjuda någon på en snäll kommentar? Jag fattar inte det svåra :/

Nu hoppas jag att alla tänker på detta! :)Serriöst - hur mkt besvärar de er att kommentera ngt snällt, ist för att kommentera ngt taskigt ?


jobbigt :s

2010-07-25 15:43:40 / 1 kommentarer ..


Varit i stallet sen 10 och kom hem 3 ? :s och inte vare nå kul heller för vi skura/tvätta stallet (a) :s men men, de blev ju fint iaf ^^ :D Fast nu ligger ja i soffan och har jätte ont i ryggen + hanleden, ja stuka ju den på fotbollsträningen -.- smartskalle som jag är ;)

och bläää på vädret oxå ! de ska ju vara sommar ? då ska de inte regna ! då ska de vara soooool (L)
Okei kke inte 40 + hela tiden men 20 + iaf ? inte så kallt som de är nu :(

btw så tänkte jag skriva ett låååååångt inlägg i kväll elr imorron. Men om vad får ni se då, så bäst ni håller koll ;) lovar att ni nog vill läsa :pPuss på min älsklingsponny som är bäst i alla lägen ♥

Lite bilder

2010-07-24 19:11:43 / 0 kommentarer ..


Laddar upp ngr bilder från idag ^^
Alla är stoppade från en film så de är ju inte så bra kavlité om man säger så :pSmirre hoppar stort :pVi kom lite fel, därför sitter jag *host* jättefint xP


hoppteknik har han allt ;)bäst att lyfta på benen över detta farliga hinder ;)


Lc,

Lc :) duktig kille ^^

lhögt över iaf ^^


Och detta var de enormt farliga hindret :/
Däcken är ju jättefarliga :o tyckte Smirre iaf ^^Men över kom vi.
och han lyfter fint på hovarna, utifall hindret skulle attackera honom :o


Lcn :)


Han är ju snyggast! :DAj Lav Ju ;D
Resultat ")

2010-07-24 14:57:23 / 2 kommentarer ..


Ja nu kmr resultatet från dagen :)
Kan ju bara säga att Smirre var superduktig idag ! :D

LD :
0 fel! :D vi fick rosett och smörkniv xD han kändes superbra! fast han var liiiiiite busig ;) typ hoppa 1 m mer än vad han behövde på alla "tittiga" hinder xP men superdutti ^^

LC :
4 fel :/ men han var jätteduktig. Vi fick ett stopp på 5:te hindret :/ ett "jättefarligt" hinder! men de var mest mitt fel då jag hade dåligt energi i galoppen och la honom helt fel på hindret, och när min lilla bäbis inte har så mkt ork så orkar han ju då inte hoppa när jag lägger honom fel :/ sen att hindret var farligt oxå gjorde ju inte saken bättre xD men han kändes ändå jättefin! och han var jättesnäll resten av banan :)Ilovemypony

tagga! :D

2010-07-23 21:19:50 / 0 kommentarer ..


Ja, som sagt så är de ju tävling imorron. Man kan ju bara hoppas att de går lika bra som förra gången ;)
Han var hyperpigg idag när jag red :b ville typ galoppera hela tiden x) ^^ <3
aa , ja skriver ju såklart resultatet hur de går imorron här på blöggen ;) Så håll koll här imorron :D


Från förra hopptävlingen :D

dessa rubriker ._.

2010-07-23 11:17:31 / 0 kommentarer ..


Nu sitter jag i trägårn och äter glass (aa)
ska ner till stellet snart och släppa in Smirre, sen skajag rida honom ikväll :) lite lugnt bara på ängen. kanske ngn busgalopp, hihi, han älskar ju de xD Men inte förhårt iaf för han får ju inte vara trött tills imorron, för då är de ju tävling ! :D
En lokal hopptävling på Ockelbo, Ld och Lc :D tagga! hoppas han inte är lika trött den här gången :/Puss på min ponny ♥


bilder

2010-07-22 22:30:26 / 4 kommentarer ..


hihi, nu har Ida skickat lite bilder på mej och Smirre sen tävlingen :D

Lite framridning :)


Prisutdelning, jag skiner som en sol (a)Sitsen nosen skänklarna , ja vet :/ men men de varpå prisutdelning så ;)här är han inte bakom hand iaf ^^:D

Finaste <3


Tack Ida Flink för alla fina bilder :D<3

Idafl.blogg.se
Mathilda och Smirre ^^

2010-07-22 18:59:01 / 1 kommentarer ..


aah, dagen har varit kul :d
Idag fick Mathilda (min medryttare för er som ej vet) rida Smirre på lektion för Anna :) De gick superbra för dom(y)
Sen åkte vi till Larissa, hon har ju fått ett barn ;) Så vi hälsa på lilla Stella ^^ :)
Ja, nu sitter vi här,mormor är här, vi ska grilla :D
typ min dag ^^

Bildbomb på flängbäng ;)

2010-07-21 22:39:19 / 1 kommentarer ..


Nu kmr en bildbomb på flängbäng och bisca ;)  (Flängbäng=Kid) .
För er som ej vet så har jag två hundar oxå ^^

Vi hoppa med dom, och Kid hoppa 105-110 cm! :o

framhoppning :)
Detta är då Kid ;)

Skapligt högt över ;)bångo xD<3

Sen höjde vi lite ;)


Och så höjde vi ännu mer ^^
ca 105-110, dutti hund :)


Ni kke fattar varför vi kallar honom flängbäng ;)<3


Duktig är vad han är ^^


denna bild får avsluta:) blogg.se är grymt segt :s
laddar upp resten av bildera nån annan dag när de inte är så segt ^^
alla dom hära bilderna tog en timme :S
Pessoa bett

2010-07-20 10:48:49 / 2 kommentarer ..


Jag läste på en annan blogg och dom hade skrivit om pessoa bettet. Okej, de var inte dom heller som skrivit texten utan dom hade hittat texten på google ;)
Men ja tkr de var en väldigt bra text och jag tkr många borde veta detta om bettet. Hur de faktist funkar! Man ser ju otroligt många som sitter och rider på detta bett utan att egentligen veta vad de innebär att man rider på bettet.

Dressyrmupparna.blogg.se där hitta jag texten ;)


Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.
Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler. 

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna. 

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt. Detta kan du se på bilden ovan.

Hur reagerar hästen på detta?


Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sig än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer. Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet. 

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner. 

Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan, kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ofta ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset" när det rids dressyr på bettet. Pessoabettet ger alltså spänningar i hästens kropp vilket aldrig är bra.

 

Vanliga funderingarMen det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sig all kunskap som delges en. Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag.

Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett!

hälsosamt.


Och slutligen


Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen!


Hiss och diss!

2010-07-19 14:02:30 / 0 kommentarer ..


Nu ska jag hissa och dissa här ! ;)

Hiss :

* Vädret! kan de bli mer sommarväder ?! UNDERBART!

* Jordgubbar. Underbart goda ;)

* Smirre, han är ju världens bästa så man bara måste hissa honom ! ;D

* Min dressyrsadel. Superskön skulle kunna rida i den i timmar!

* blogg.se, fb, bdb. om man inte har ngt att göra kan man ju vara inne på dessa sidor 24/7 ! ;)

* Vi ska snart till frankrike! :D

Diss:

* Det är FÖR varmt ibland :( går typ inte att rida på ridbanan och träna när de är 35 +

* alla insekter, myggor, knott, flugor och framförallt - getingar! usch usch usch!

* Att när vi är i frankrike så missar jag 1000 tävlingar! :(


Så, haha jag kom inte på ngt mer x)I miss you ... <3 :'(


orkar inte ... :/ ;)

2010-07-18 22:44:36 / 1 kommentarer ..


a, Jag orkar inte blogg nå mer idag :/ sorry...
Men jag är sjukt trött efter helgen. men oxå sjukt nöjd ! ;)
Men iaf så var vi upp och släppte ihop Jossans nya islänning Megas med våra hästar idag. så vi stog typ i en timme och kolla så de gick bra (h) (a)
jajaa, bloggar mer imorron :)

Har ju inget mer att skriva än : Smirre är BÄST! ;D

Bara så alla vet de, och alla håller med ? ;)

tävlingen

2010-07-18 16:30:34 / 5 kommentarer ..


Tävlingen gick superbra! :)

LD Clear round :
Nolla! inte direkt min finaste runda, men han är ju så ung så med tanke på de så gick de jätte bra! :D

LC A:0/A:0 :
12 fel. Han var trött i den här klassen + att de var jätte tungt underlag :s
så han stanna en gång på 3:an, jag kom in i en jättedålig korsgalopp på ett maxat hinder. så ett stopp då. sen stanna han på 4:an , men de var lite tittigt och så stanna han bara för att, men sen hoppa han resten av banan superbra (y) :D<3

Han har varit bäst den här helgen!
70% och vinst igår, 0 i LD och rosett idag, och vi kom runt LC. och de var mitt mål att bara komma runt då han ej har så mkt rutin :)Du är bäst ! <3


Smirre är BÄST! :D <3

2010-07-17 17:19:45 / 7 kommentarer ..


Aaah, Kan ju säga att tävling idag gick S U P E R! (y) :D
Han var skitfin! direkt när jag tog tyglarna på framridningen sökte han sej neråt :')
och inne på banan var han underbar. Vi fick 70,357% och på de så vann vi :D Ja fick världens chock när dom sa att jag hade fått 70% :o högsta jag ridit på ever! :o<3
Ja vi fick rosett, plankett, segertäcke och anmälningsavgiften tillbaka :')
Jag är asglad just nu (A) :D
Men imorron äre hopptävling igen ;) tagga!
Iaf så är min ponny BÄST!


Tråkigt :( ^^

2010-07-16 21:04:00 / 1 kommentarer ..


Ja, Jag red ju Smirre idag lite på fältet. han gick lydigt och bra. inte lika eftergiven som jag ville ha honom men mer bättre okej iaf ^^ :)
Nu sitter jag här då och smörjer .__. tråkigaste som finns! serriöst så finns de inget tråkigare än att smörja :( men de måste göras ;) hihi,och de syns ju liiiite skillnad efteråt om man säger så :p
Skriver ju såklart imorron här på bloggen om hur de gick :)


ja som sagt, liiiiiiiite skillnad iaf ? ;) ^^

Lite svar på tal ;)

2010-07-16 14:29:32 / 1 kommentarer ..


Ngn anonym komenterade de jag skrev om att jag ska åka och tävla på lördag dressyr i borlänge, och sen på söndagen hoppning i Ringnäs.

Är de så smart att tävla 2 dagar i rad, först dressyre sen hoppning ? :s
man kan ju utmatta hästen :s

så skrev h*n, och jag tänkte bara svara.
HUR tänkte du nu ? :) Vet du att de finns saker som kallas meeting, då åker man och tävlar flera dagar i rad.
tex på 3- dagars meeting åker man kke och rider 2 - 2- 1 klasser. och de tröttar ju inte ut hästen ?
Så jag tror Smirre klarar av att åka och rida en LC:2 på lördagen och en liten LD och en LC på söndagen i hoppning utan att dö av utmattning precis :)
Ibland så kan de vara smart och tänka efter innnan man skriver :b


Jag vill ha!

2010-07-16 00:03:16 / 2 kommentarer ..


ååh, kolla ju i nya Hööks katalogen som kom ut i förrgår ? ;)
Massa saker jag vill ha! :o :)


G snygga va ? :D
tyvärr så var dom inte riktigt lika snygga irl,kolla på dom för ngn dag sen, glittra inte lika mkt som jag tänkt mej (n) men fina endå ?Inte direkt de snyggaste då men
Ganska bra att ha nu i vinter ? ;)
Spec nu när min har gått sönder :(

Jag behöver verkligen en ny nummerlapp, ja tappar ju alltid bort mina :(


Såna här kan ju inte heller störa hästen som den andra ? :)


hihi, dom är ju gulliga (A)Fina och sköna, kke inte precis de mananvänder nu när de är 30+ men sen i vinter ? ;)

Denna förbygel är ju väldigt fin tkr ja :)
dock behöver jag ju ingen , men om jag skulle behövt skulle ja köpt denna :)

Fint va ? :D tkr dock att dom missat med färgerna, nyanserna är inte samma :(
men fatta den gröna färgen på Smirre ? :D

Den gröna och den blå skulle passa Smirre i färgerna perfa :D

ååh, tänk bort att de står Hero, tänk att de står Enets Smirnoff,
ganska nice va ? ;)

Skulle nog passa hanns hoppträns :)

Vem skulle tacka nej till de här täcket ? ;)
hihi, lite fläschigt tkr jag (A)


Så de var bildbomben ni ville ha :)
på saker som jag vill ha ;D

Gå och lägga mej snart ;)

2010-07-15 23:31:20 / 2 kommentarer ..


Ao, Rubriken stämmer, ska gå och lägga mej snart (a)
men inte än ;)
Vi har btw kollat på sherlock holmes , och den filmen är grymt bra! :D rekomenderas!

Idag:

Skritta jag bara Smirre barbacka med Joss i ca en halvtimme. jobba honom lite i skritten osv, men mest på lång tygel. Smirre var superduktig (A) :D

Imorron ska jag rida igenom honom lite för på lördag äre ju dressyrtävling i Borlänge , och på Söndag ska vi hopptävla i Ringnäs :)
hihi, vi efteranmälde till ringnäs lokala hopptävling för vi tkt att de verkade bra :) dock bara LD och LC :b
Vill ni veta en sak ? :D
På lörda ska Ida Flink följa med på lörda till boooorlänge ! :D :D

Ja, de var de "intressanta" ja hade o skriva ;)


filmen som ja tkr att ni ska se ;D

hahah, dagen ;)

2010-07-15 16:18:27 / 0 kommentarer ..


ja, dagen har varit jättekul (aa)
Först vakna jag (ofc) sen åt ja frulle och sen gick ja ner i skogen och plocka smultron och blåbär ;) *stol* Inte för att de blev så mkt men men xD
Sen åkte jag ner till stallet och träffa Jossan och Mathilda där :) vi hämta in hästarna och sen åkte vi och bada i sommarhagen :D (y) skitkul, Mathilda hade med sej sin drake så vi åkte ut på den i strömmen , skitkul :d vi garva hela tiden xD
Sen gick vi upp på land och så doppa jag och Jossan oss, sen fika vi och så kom de värsta många småfiskar :o så vi kasta ut muffinsar till dom, så bestämmde vi oss för att fånga dom x) så vi la in smulor osv i en liten plstpåse och så stoppa vi ner den, och dumma som fiskar är så simma dom in i den så vi tog upp plast påsen och kolla på dom (a) sen släppte vi ut dom igen ;) sen cykla vi hem och typ garva hela tiden xD (A)
sen kom jag hem typ 2 ? och så har ja typ suttit vid datan hela tiden (A) - dåligt Irma :( -
jaja, inte heeeela tiden men men ;)
jätte roligt inlägg , I know :D

Back on Track - doping elr inte ?

2010-07-14 16:14:29 / 10 kommentarer ..


Back on Track effekten:

Smärtlindring
Lindrar inflammation
Minskar muskelspänning
Ökad blodcirkulation
Läkning påskyndas
-----------------------

Nu ska här diskuteras!
Alla som läser detta tkr jag ska skriva vad dom tkr ! :)

Ja tänkte skriva om B o T (Back on Track).

Ni som har NOLL koll på vad B o T är för nåt kolla:

http://www.backontrackshop.se/product.asp?product=31

http://www.backontrack-global.com/

B o T finn ju i mååånga olika storter och storlekar/ passformer osv,

ganska vanligt att man har dom hära i transporten.


och att man har en sånt här schabrak när man rider.Sen har ja sett att De INTE är tillåtet för hundar som tävlar, utan de klassas som Doping!

Och de tkr jag är HELT FEL! BoT gör ju så att våra hästar blir mycket fräschare och bättre, det smärtlindrar ju inte på så vis att hältan går helt bort av min erfarenhet. Men dom tar ner svullnad och gallor osv. Tar bort ryggont och allt möjligt! Ska då dom hästarna som skulle kunna tävla och må bra om dom använde BoT inte få använda det och kanske få ha ont i ryggen?
alltså, BoT är ju inte smärtlindrande på det sättet att det bedövar eller så! det påskyndar läkningar och kan hålla nere svullnader osv. men om din häst är halt så döljer inte BoT det. asså att den är halt av förslitningar osv,

B o T förebygger ju faktist bara hältor och skador, inte doping enligt mej.

Alla ni som använt/använder back on track VET att det är helt suveränt. Svullnader går ner, värme går bort. Hältor kan förebyggas. Smärtlindande. Ökar läkningsprocessen mm.

MEN är de doping tkr ni ? :)
Sj tkr jag inte att de är doping utan bara bra och snällt mot hästen,
men om jag tex skulle åka till en tävling och så har min häst B o T på sej, skulle ni säga till mej att jag dopade min häst då ?
Vad tkr ni ?hoppträningen

2010-07-13 13:52:13 / 2 kommentarer ..


Dagen igår då

Hoppträningen:
Gick super, han hoppa Allt! Vi börja typ hoppa fram på en 8volt, när man skulle byta galopp mellan hindret och ibland komma i f.galopp. gick superbra, hoppa ju inte så högt på de men men ;)
Sen hoppa vi en oxer, ganska tittig faktist, lådor /jackor osv hängre(elr stog) där. men han hoppa de iaf :D och i slutet vart de högt (a)
Sen hoppa vi en bana på 10 hinder, och Smirre blev trött (a) har ju ingen bra kondis :(
sen hoppa vi om lite linjer osv. och allt gick superbra ! :D
hoppa vattenmattor, lådor, däck,grindar, pallar osv :)

Övernattningen:
Superkul :D
först grilla vi och körde lekar, skit kul ! alla asg hela tiden (a) sen sov vi på höloftet, men de var många som gick hem så tillslut vare bara Jag, Joss, Ella och Emelie som var kvar :d
de var iaf jätte kul, och de ska vi göra fler gånger!

lite om min dag ;)


c u ;)

2010-07-12 10:15:04 / 2 kommentarer ..


aah, Idag som sagt så ska vi sova på höloftet :) så ka nog inte uppdatera mer än tills imorron kväll kke :b hinner kke skriva en sista gång innan vi åker. De ska iaf bli hur roligt som helst!
Sen idag ska jag åka och hoppträna för Leif :D hihi, aa får se hur de går (a)
Igår red ja ju me Mathilda och vi knäppte kort, så de kke kmr en bildbomb lite senare nu i veckan ? ;)
Jaja, C u ^^

På denna strand ska vi lite senare ikväll fika på, Fast lite högre upp i gräset ;)
men vi ska oxå bada :D

mysigt!

2010-07-11 21:05:25 / 2 kommentarer ..


Jao, då vare bestämmt! Imorron ska vi först grilla med alla i stallet <3 sen ska alla barn sova över på hö loftet (A) kul vi ska ha :D hihi, men de kmr vara läskigt :S men kul och mysigt förståss (A)

Någon annan som sovit i stallet/på höloftet ? :)

Shoppat :)))

2010-07-11 16:22:49 / 4 kommentarer ..


Btw så var ja och köpte lite saker på Valbo Ridsport/Hööks igår :)
fina saker, Valbo Ridsport har ju sån bra kvalité och Hööks är ju billigt och dom har g gulliga saker ;) (A)
Hårnät me rosett o stenar (A) finare irl.
Valbo Ridsport, 99 :- tror jag


Vita ridhandskar Isabell Werth
Gråa ridhandskar .
Valbo Ridsport, 50 :-


torr shampoo.
Showmaster.
Hööks 89:-B-vitamin med äppel smak (A).
Hahahahha, vi köpte den bara för att dom inte hade den sort vi brukar ha. så vi har den här så länge :)

Frambenskydd.
Hööks 129 :- tror jag


och bakbensskydd, belv ingen skärpa på dom :(
Hööks 129:- elr 100 elr nått sånt (A)


rosetter rosa/blå med strass stenar
Valbo Ridsport, 59:- st

bästa Smirre :D

2010-07-11 13:04:42 / 0 kommentarer ..


Igår gick Smirre superbra igen :D
Vi åkte och tränade för Anna i Storvik. Ibrjan var han lite stel :/ men vi trodde att han kunde ha lite träningsverk sen i torsdags, så vi jobbade iaf på. sen red vi lite bogen in på långsidorna och då släppte de ! :D sen gick han som en klocka. han samlade sej riktigt bra :))))
ska bara rida ut lite lugnt idag och sen imorron blir de kke Leif träning ? :)

någon som vill ?

2010-07-09 21:52:18 / 2 kommentarer ..


tänkte kke ev skriva om vad jag tkr o bett osv imorron om någon vill läsa?
om någon vill läsa så kan ni ju säga de ;D
de är ju lix ingen idé att jag ska skriva oh så om ingen ändå läser :b

btw så ska jag bada med Joss imorron oxå :D
och åka o träna igen me Smirre :)


Träningen

2010-07-09 21:39:45 / 0 kommentarer ..


Kan inte säga annat än att träningen gick super igår :D
Han gick så otroligt fint så jag vet inte vad ! Jag har ju ännu inte hittat alla "knappar" än, men jag har ju bara ridit honom ty 10 gånger ? och dom säger ju att de ska ta ett år typ ^^

Jag är bäst på att hitta på rubriker, elr inte .__.

2010-07-08 15:24:14 / 0 kommentarer ..


Nu är de iaf bestämmt, ja och Vilma ska gå på eclipse på freda :D längtar !
snart ska vi åk och lasta Ponnin och sen ska vi åka o träna :D nice ;)


min mobil är borta :(

2010-07-07 23:17:07 / 1 kommentarer ..


näe, de blev inget intressant att skriva (a)
men har haft ganska fullt upp idag, var hos mormor hela dagen :) sen på kvällen fotbollsträning sen rida Smirre, sen bada med Jossan, och då tappar jag (SÅKLART) bort min mobil .__.
men jaja, bara så alla vet så går de inte att ringa/smsa mej nu :b

funderar...

2010-07-07 00:01:28 / 0 kommentarer ..


hehe, klockan är 23:54 och jag sitter och funderar på hur jag ska lägga upp alla tävlingar och vilka jag ska sa åka på i höst med Smirre. haha, de är fktist svårt! även om man inte tror de. Jag vill ju åka på alla tävlingar men jag får ju inte köra slut på min bäbis <3
haha, men men de löser sej nog. förhoppnings vis.
Ja jisses vilket dilemma va ?!  :o 
nämen, imorgon tänkte jag faktist försöka skriva ngt intressant. undrar bara vad :b
men bäst att ni kollar bloggen ofta imorron så ni inte missar ngt :D

ja, de var de "roliga" jag hade och skriva, nu är klockan 23:59 och jag är dödstrött, och jag ska upp tidigt imorron för jag ska bada med Joss :S :)<3
Grs

2010-07-06 16:41:57 / 3 kommentarer ..


eftersom att ngr ville de så ska jag nu skriva om den klubb jag rider för : Grs.

Jag red från en början på GFRK, men sen när jag fyllde 9 gick jag över till Grs. och de har jag aldrig ångrat!
jag red lektion där 2 gånger i veckan en gång för Gitta och en gång för Carro. och genast blev jag skötare på Lindis (L) de var inte så många som gillade Lindis för dom tyckte att han var så sur, men jag tyckte aldrig de, han tog ALDRIG öronen bakåt åt mej elr något sånt ! och jag älskade honom över allt annat. så jag var typ i stallet 24/7 och började hjälpa till ganska mkt. leda på nybörjar lektioner, släppa in hästar och så ;) sen efter ett halvår kom Carro fram till mej och frågade om jag ville börja tävla ridskole häst. jag blev överlycklig! hon sa att jag fick välja mellan Snowman och Danne, och jag tog Snowman såklart och jag fick tävla honom i dressyr.;) fast jag hann bara starta 1 riktig tävling på honom och 2 träningstävlingar, träningstävlingarna gick bra, jag vann båda faktist (a) sen gick den riktiga åt helvetet (A) tror jah hade 49 % ? x)
Nu rider jag iaf där 2 ggr i veckan, en dressyrspecial för Ewa och en hoppspecial för Leif.
de var typ min "ridhistoria" från Lervik. (lervik=GRS)

så vad jag tycker om Grs
Jag tycker att Grs är superbra, vi har riktigt fina ridskoleponnyer/hästar.bra anläggning och stora hagar. Vi har riktig bra ridlärare, Gitta,Molly,Carro,Kine,Leif,Ewa, Janet osv . och alla dom är A elr B tränare ;)
Sen är ju Leif bland dom 3 bästa i Gävlebors län ;) plus att han är internationell banbyggare (a) så Grs har bland dom bästa ridlärarna som finns.
Sen har vi även en ganska bra US som ordnar mkt roliga grejjor.

Men iaf så är Lervik den ridskola som jag tkr mest om och jag tänker fortsätta rida där. '

Sen vill jag bara passa på och varna alla andra klubbar för vårat Div2 lag i dressyr kmr äga ut alla andras! ;)


steeeek :D

2010-07-05 13:26:56 / 1 kommentarer ..


Kass uppdatering som vanligt (a)
hoppade med min bäbis igår :) hoppade först kombination, trava fram till ett kryss 30 cm, sen ett galoppsprång fram till en oxer :) sen ändrade vi till en 3 studs. han hoppade g bra, men han är VÄLDIGT orutinerad i hoppningen så ibland kom vi lite fel, men ponnyn var snäll och hoppa iaf :D vi hoppade inte nå högt alls, max 75, men jag skulle mest känna hur han var och hoppa och så... och han är underbar!! men liiiiiiite skillnad mot Puff om man säger så ;) men som sagt han är ju väldigt outbildad i hoppningen. så jag tyckte att de gick bra! Mathilda tog kort, lägger ut dom sen om de blev ngr bra (aa)

Nu sitter jag iaf ute i solen :D de har ju varit hur varmt som helst nu i helgen! :o
Och igår anmälde vi mej och Smirre till Dressyren i Borlänge, så nu taggar vi för fullt!
 bäbis <3


Frågor och svar!

2010-07-03 23:19:05 / 0 kommentarer ..


Svarar på frågorna nu =)

1. har du kille ?
om inte:
vill du ha en ?

& andra frågar:
hur länge har du haft smirnof ?
vad kalas han ?
hur är han att rida ?
hur är han att hoppa ?


Svar: Nej inte just nu ;) ne trivs bäst såhär :b
i exakt 9 dagar nu (a) Vi kallar honom Smirre elr Smirnoff. Han är underbar att rida och lika så att hoppa, men han är ingen ponny man bara sitter upp på så går han utan man måste rida för de :)

2. när blir smirres oh din nästa tävling ? :)<3
GPK elr tidigare ? :D<33


Svar: Vi åker på en dressyrtävling i Borlänge den 17 juli, sen blire nog Gpk om inte ngn annan tävling dyker upp före :)

3.hur långt vill du komma med Smirnoff ?
i både hoppning och dressyr ? (:

svar: Vill ju såklart komma så långt som möjligt i alla grenar, helst SM (a) om man får drömma.
men annars vill jag ju rida med bra % upp till LAP:1 iaf, i hoppning 0:or upp till LA, :)

4. hur högt har du tävlat som högst? i alla grenar? :):)

Svar:  tävlat upp till LB dressyr, och gått som högst 66%i en LC, och 55% i LB.
tävlat fälttävlan upp till p70, skulle starta Lag SM ev nu i höst me Puff, nu blev de ju inte så :(
hoppade LB med Puff, skulle debutera LA men helgen före debuten blev han halt så... :(

5. vad tkr du om alla småungar som inte kan rida som får skitdyra ponnisar och åker runt på tävlingar och vinner fasten att dt är ponnyn som gör jobbet ?

svar: hehe, ja vad ska man säga... tkr kke inte att det är de bästa sättet att lära sej rida :b men ja, dom får väl ha superfina ponnisar och så , vad ska vi göra åt de? men de blir ju svårare för dom sen på storhäst. vet inte vad jag ska säga om de egentligen xD

6. vilken är den bästa ponnyn på tävlingar du vet ? ;)
kan inte du berätta om grs och din ridtid å sånt ? :)
när blir din nästa tävling ?

svar: hehe, den jag tkr rider snyggast på ponnyfronten är Elin Wallin på Sherry, hon rider jätte fint tkr jag (a)
men bästa.... alla är väl jättebra :)
jo ngn gång kan jag de ;)
den 17 juli tror jag :) sen meeting GPK.

7. spelar du fotboll ?
isf är erat lag bra?
Vilket lag spelar du i ? :)

svar: ja det gör jag.
vårat lag är bäst! ;) vi har vunnit 7/9 matcher tror jag ;)
Hille IF.

8. vad är de högsta du har hoppat? :)

Svar: vet inte vad de låg på, 110-120? nåt sånt där :) har mest ridit b-ponny så :b

9. får jag fråga en känslig fråga? :)

svar: Ja de får du (A)

10. Hur länge har du ridit? :)
varför blev Puff halt? asså, vare ett sår, elr en förslitnings skada elr vad vare? :)


svar: ridit i princip hela mitt liv :)
när jag fick Puff hade han typ aldrg gått i form elr så, och när han gjorde de för mej så byggde han om hela sej typ, och en häst som bara hoppat och inte blivit riden ordentligt håller inte, så de var en förslitnings skada typ ja^^

11. 1. Kan du lägga ut filmer på när du rider ? :)
2. tkr du sj att du är duktig på att rida?? :)


svar: ja de kan jag, min youtube kanal heter annars Irmapuff har lagt ut ngr filmer där jag rider där :)
http://www.youtube.com/watch?v=ZpTVlKwys4I
http://www.youtube.com/watch?v=53OXCF2dRNA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=BKrx9x2HoG4&feature=related

om du klickar så är de ngr filmer på när jag rider bla Puff och Josh :)
tss, jag är inte dålig iaf

12. Vem är din bästa vän? :D

svar: Har många , men den absolut bästa är såklart Jossan <3
Sådär :) hoppas ni blev nöjda nu !


btw så ska jag och Jossan och Mathilda bada me hästarna imorron :)

Bästa Joss och jag :)

2010-07-03 14:28:21 / 0 kommentarer ..


hann inte blogg nå mkt igår för ja var med Jossan hela dagen typ ^^
vi badade och hoppa typ studsmatta och baka och kasta bool oh massa ;D
lite bilder från dagen ;

Stranden , (vi satt på brygga och knäppte på den) (a)

Bästa Joss <3

orkar inte rotera så ni får virda på huvvet ist ;)Vem är brunast? :o svårt...
 jag till höger, joss till vänster :)

När vi hoppa stutsmatta (a)

(A) kolla inte på mej
'


Fråga inte vad jag gör x)(A)

<3

denna bild får avsluta :)


Och ja - jag kmr svara på era frågor ikväll, så om ni vill fråga ngt så skynda er ;)


gåtan ...

2010-07-02 10:58:36 / 1 kommentarer ..


Herr Röd bor i det röda huset
Fru Gul bor i det gula huset
Dam svart bor i det svarta huset
Vem bor i det vita huset?
Svar: Presidenten i USA x)
(A)

Vita huset :)


Glöm ej min frågestund ngr inlägg längre ner! :)
|
|
v

hehe ;)

2010-07-01 21:49:33 / 7 kommentarer ..


tänkte ge er en gåta att klura på ;)
skriver svaret imorron när tillräckligt många har gissat (a)
gåtan :

Herr Röd bor i det röda huset.
Fru Gul bor i det gula huset.
Dam svart bor i det svarta huset.
Vem bor i det vita huset?
klura på den ni, komentera svaret så får ni se om ni har rätt ;d


Frågestund, fråga på nu!

2010-07-01 16:50:04 / 13 kommentarer ..
Japp! nu kör jag frågestund ett tag!
fråga på bara, svarar på ALLT! (:

1 v <3

2010-07-01 10:41:05 / 1 kommentarer ..


åååh juste glömde skriva att idag är precis en vecka som Smirre kom <3
och jag kan inte säga annat än att jag verkligen börjar bli förälskad i honom <3

älskling <3

nu får ni välja ;)

2010-07-01 10:25:15 / 7 kommentarer ..


heh, har inte kunnat uppdatera för internet var seeeeegt igår, så jag orkade inte vänta i 20 min på att den skulle öppna blogg.se. därför ;)
men iaf Tack för alla tips :D nu har jag lite att fundera på. men venne vad jag ska göra först.
ska jag :
ha Frågestund ?
skirva om bett osv ?
skriva om den klubb jag rider på  ?
skriva hur jag förbereder mej för tävlingar/ hur jag brukar tänka på tävlingar ?
elr ska jag skriva o Smirre ? :)

ni kan ju få komma med mer tips oxå ;)  Här får du följa mig, Irma, och min ponny Enets Smirnoff i med- och motgångar!
  

Jag heter Irma, är 14 år och har en egen ponny som heter Enets Smirnoff. Han är född 2003 och e. Rodlease Dancing Gold. Vi tävlar i mestadels dressyr, men även hoppning och ska antagligen debutera fälttävlan i sommar. Vill du läsa mer om mig och Smirre? Tryck på 'Läs mer om mig' här under!


Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratidesign - allt om bloggdesign!